0
Stem
Zin in een lekkere gezinsmaaltijd?
De tajine, afkomstig uit Noord-Afrika is de naam van de schotel en van het gerecht. Het recept met vlees of vis, g…
Zin in een lekkere gezinsmaaltijd?
De tajine, afkomstig uit Noord-Afrika is de naam van de schotel en van het gerecht. Het recept met vlees of vis, groenten, vruchten en kruiden biedt een compleet hoofdgerecht. Door het stoven komen alle smaken van de ingrediënten in de tajine optimaal tot hun recht.
De Pink Lady® appels passen uitstekend bij dit gerecht. Ook bij lang stoven behoudt het heerlijk zachte vruchtvlees zijn vorm. De lichte zuurgraad van de appels contrasteert met de zachte smaak van de gedroogde vruchten en sluit goed aan bij de kruiden.
Ingrediënten
Het vlees bereiden
- peper en zout
- 3 eetl olijfolie
- 1 theel. zachte peper
- 2 knoflookteentjes
- 250 ml water
- 1 halve theel kaneelpoeder
- 600 g lamsschouder
- 2 zoete uien
- 2 cm gemberwortel
- 1 theel. komijnpoeder
- 1 theel. korianderpoeder
- 1 theel. kurkumapoeder
- 2 saffraanstampers
De garnituur bereiden
- 2 Pink Lady® appels
- 1 halve citroen
- 2 eetl honing
- 20 g boter
- 30 g amandelschilfers
- 30 g blanke rozijnen
- 2 wortels
- 4 aardappels
- 8 gedroogde abrikozen
- 8 gedroogde vijgen
- 1 eetl oranjebloesemwater
Presentatie
- 20 g pijnboompitten
- 6 verse takjes koriander
Fasen
Het vlees bereiden
De garnituur bereiden
Presentatie
- Snij het vlees in grote stukken.
- Snij de uien in dunne plakjes.
- Rasp de gember.
- Meng in een schaal het vlees, de specerijen en het zout.
- Bak de stukken vlees in 3 eetlepels olijfolie goudbruin in ongeveer 10 minuten. Verwijder het vlees.
- Bruin de uien en voeg de fijngehakte knoflook toe.
- Doe het vlees bij de uien. Voeg 250 ml water toe en laat het geheel 1 uur sudderen op een zacht vuur.
- Schil de groenten.
- Snij de aardappels in stukken en de wortels in slierten.
- Verwijder de klokhuizen van de appels, snij de appels in vieren en besprenkel ze met citroensap.
- Bak in een koekenpan de Pink Lady® appelpartjes met de boter goudbruin en smeer ze in met de honing.
- Voeg de appels, de groenten, de gedroogde vruchten (zonder de pijnboompitten) en het oranjebloesemwater toe aan het vlees. Voeg zo nodig een beetje water toe en laat het geheel nog ongeveer 40 minuten op het vuur tot de groenten gaar zijn.
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
- Pluk de korianderblaadjes en hak ze fijn.
- Strooi voor het opdienen de geroosterde pijnboompitten en de koriander over de tajine.
De Pink Lady® tip
U kunt de wortels vervangen door stukjes potimarron en de kooktijd enigszins verkorten.
Vind je dit een lekker recept?
Probeer het uit, en deel je foto’s op Instagram met de hashtag #pinkchefs