0
Stem
Het ideale seizoen om lekker te smullen…
Ter gelegenheid van de feestdagen, geeft Pink Lady® u een origineel recept in stijl: De KerstPink, een sm…
Het ideale seizoen om lekker te smullen…
Ter gelegenheid van de feestdagen, geeft Pink Lady® u een origineel recept in stijl: De KerstPink, een smaakrijk geheel op basis van een hazelnootmousse, gekaramelliseerde appelbolletjes, een fijne puree van aardappel en potimarron met kardemom en als toegift een hazelnootzandkoekje…
Hiermee haalt u beslist de kerstsfeer in de keuken.
Ingrediënten
Fijne puree van appels en potimarron
- 3 Pink Lady® appels
- 300 g
Hazelnootcrumble
- 100 g meel
- 40 g suiker
- 100 g bruine suiker
- 2 theel. kaneel
- 100 ml water
- 60 g hazelnootpoeder
- 50 g gestampte en gebrande hazelnoten
- kardemom
Gekonfijte appelbolletjes
- 3 Pink Lady® appels
- 2 eetl suiker
- 1 klein klontje boter
- sap van 1 citroen
Kerstbomen van chocolade (optie)
- 125 g witte chocolade
- Eetbare versieringen
- ijs of sorbet naar keuze: appel yoghurt, vanille.
Montage
- 6 decoratieve bollen, in twee helften, ongeveer 10 cm doorsnee
Fasen
Fijne puree van appels en potimarron
Hazelnootcrumble
Gekonfijte appelbolletjes
Kerstbomen van chocolade (optie)
Montage
- Schil de appels en de potimarron, verwijder de pitten en snij ze in blokjes. Verzamel alles in een pan met een dikke bodem en kook met gesloten deksel tot een moes. Nadat de ingrediënten zacht zijn en het vocht verdampt is, het geheel mixen tot een fijne puree en wegzetten.
- Verzamel alle elementen in een slakom. Kneed met de vingers tot een korrelig deeg. Bewerk het deeg niet te veel om een knapperige zandstructuur te behouden. Zet het deeg een uur in de koelkast en verdeel het daarna grof over een bakplaat met antiaanbaklaag.
- Bak ongeveer 15 min. op 180°C.
- Schil de appels en maak bolletjes vruchtvlees met een bolletjeslepel. Rol ze door het citroensap om te voorkomen dat ze bruin worden. Bak de bolletjes in de boter, voeg de suiker toe en karameliseer de bolletjes licht. Zet de puree weg.
- Smelt de witte chocolade au-bain-marie.
- Opwarmen tot 26°C en daarna tot 30°C voor de gelijkmatigheid en het behoud van de glans.
- Bekleed een schaal met platte bodem met vetvrij papier en giet hierin de gesmolten chocolade.
- Bestrooi met zilverkleurige korrels of andere eetbare decoraties…
- Maak na het afkoelen met een mes of een snijvorm de kerstbomen.
- Doe met een spatel het enigszins zacht geworden ijs in een met vetvrij papier bedekte schaal, tot een hoogte van ongeveer 2 cm. Meteen wegzetten in de vriezer.
- Maak halve bolletjes van de appel- en potimarronpuree en van het ijs met behulp van een geschikte siliconenvorm.
- Vul de vormen half met ijs en daarna met puree en strijk ze glad. In de vriezer bewaren.
- Als u geen geschikte vorm hebt voor de halve bolletjes kunt u rolletjes maken met behulp van twee lepels of een ijsklontjesvorm gebruiken.
- Om de knapperige en zachte textuur van dit dessert te behouden wordt aangeraden om alle elementen op het laatste moment te monteren.
- Leg op de bodem van elke bol in lagen een lepel puree, crumble en appelbolletjes. Bedek met een schijf ijs, uitgesneden met een snijvorm.
- Haal de halve bolletjes van ijs en puree uit de siliconenvorm en plaats ze op de schijf ijs.
- Als versiering kunt u naar wens een appelbolletje, een chocolade kerstboompje, een appelchips, een sterretje o.i.d. toevoegen.
Vind je dit een lekker recept?
Probeer het uit, en deel je foto’s op Instagram met de hashtag #pinkchefs