0
Stem
De kinderen gaan weer naar school dus maken we voor de pauze lekkere eigen gebakken koekjes die meegaan in de schooltas. De zogenaamde “Lunettes de …
De kinderen gaan weer naar school dus maken we voor de pauze lekkere eigen gebakken koekjes die meegaan in de schooltas. De zogenaamde “Lunettes de Romans”, oftewel de Brillen uit Romans, zijn traditionele Franse zandkoekjes gevuld met een fruitgelei van frambozen, blauwe bosbessen of abrikozen. De bijzonderheid is dat de bovenzijde twee gaten heeft waardoor ze doen denken aan een brilvorm.
Dankzij het stevige vruchtvlees van de Pink Lady®® appels kunt u een lekkere compacte en weinig vochtige fruitgelei maken die ideaal is voor de vulling. De lichtzure appels geparfumeerd met verse vanille, geven een nieuwe en originele smaak aan de traditionele brilkoekjes uit Romans!
Deze lekkere en fruitige zandkoekjes zijn ideaal als tussendoortje voor de kinderen, bijvoorbeeld samen met een glas melk of een vruchtensap.
Ingrediënten
De fruitgelei
- 3 Pink Lady® appels
- 1 citroen
- 1 vanillestokje
- 250 g suiker
- 1 theel. gelatinepoeder
De zandkoekjes
- 250 g meel
- 1 kwart theel zout
- 100 g suiker
- 1 eierdooier
- 115 g zachte boter
- 1 ei
- 1 kwart theel gistpoeder
De montage
- 20 g poedersuiker
Fasen
De fruitgelei
De zandkoekjes
De montage
- Splijt het vanillestokje in tweeën.
- Snij de Pink Lady® appels in kleine stukjes en besprenkel ze met citroensap.
- Kook de appels in een afgedekte pan op een zacht vuur met 250 g suiker, het vanillestokje, 4 eetlepels water en het sap van een halve citroen gedurende 1 uur. Haal na de helft van de kooktijd het deksel van de pan.
- Verwijder enkele minuten voor het einde van kooktijd het vanillestokje en mix de appels tot moes.
- Maak de gelatine klaar zoals aangeven op de verpakking. Haal de appels van het vuur en voeg de gelatine toe.
- Klop de gelei met een klopper, laat hem afkoelen en zet hem daarna in de koelkast.
- Meng de boter, het ei, 100 g suiker en het zout.
- Meng het meel met het gistpoeder.
- Voeg het meel toe aan het mengsel van boter, ei en suiker en kneed tot een gelijkmatig deeg ontstaat. Voeg zo nodig een beetje water toe.
- Maak de deegbol een beetje plat en leg hem 1 uur de koelkast.
- Verwarm de oven op 160 °C.
- Rol het deeg uit tot een dikte van 4 mm.
- Snij met een snijvorm de gewenste vormen per tweetal uit de deeglaag.
- Maak met een kleinere snijvorm in de helft van de deegvormpjes gaten om de appelgelei aan de bovenzijde zichtbaar te maken.
- Klop het eigeel met 2 eetlepels water en strijk dit over de plakjes zanddeeg.
- Zet de zandkoekjes in de oven op een bakplaat bedekt met bakpapier en bak ze ongeveer 12 minuten tot ze klaar zijn.
- Laat ze daarna afkoelen.
- Verdeel een beetje appelgelei over de koekjes zonder gaten.
- Bestrooi de koekjes met gaten met poedersuiker.
- Leg daarna de koekjes met gaten op de koekjes met appelgelei.
- Klaar om te genieten!
De Pink Lady® tip
U kunt de koekjes 4 dagen bewaren in een goed afgesloten trommel!
Vind je dit een lekker recept?
Probeer het uit, en deel je foto’s op Instagram met de hashtag #pinkchefs