Ingrediënten
Voorbereiding van het deeg
- 2 afgestreken theel zout
- 1 theel. suiker
- 80 g halfgezouten bote
- 450 g bloem klasse 00 (of T45)
- 12 g verse bakkersgist
- 190 ml warme melk
- 2 kleine eieren en een eierdooier voor het bestrijken
Bereiding van de vulling
- 1 halve citroen
- 2 bosje amandelen
- 2 knoflookteentjes
- Peper
- 20 g bieslook
- 2 eetl olijfolie
- 200 g verse geitenkaas
- 1 grote rode ui
- 1 grote Pink Lady® appel
Fasen
Bereiding
Voorbereiding van het deeg
Bereiding van de vulling
Assemblage
Bakproces
- Begin met het activeren van de gist in de melk met de suiker. Dek af en laat 10 minuten staan, tot het mengsel schuimig wordt.
- Snijd de boter in kleine blokjes.
- Meng de bloem en het zout in de kom van een keukenmachine.
- Kneed de bloem met de melkgeactiveerde gist en het hele ei gedurende 10 minuten.
- Voeg de blokjes boter in 3 etappes toe. Kneed tot het deeg volledig homogeen is en loskomt van de zijkanten van de kom.
- Doe het deeg in de kom van de keukenmachine, maak het licht vochtig en dek het af met een doek.
- Zet op een warme plaats tot het deeg in volume verdubbeld is (1 à 2 uur, afhankelijk van de kamertemperatuur).
- Klop het deeg terug en kneed het enkele seconden tot het weer zijn oorspronkelijke volume heeft.
- Kneed opnieuw, maak de bovenkant nat en dek af alvorens het een nacht in de koelkast te zetten (of minstens 3 uur bij kamertemperatuur).
- Snipper voor de vulling de ui en fruit deze in een beetje olie.
- Hak intussen de amandelen grof. Was en rasp de appel met een grove rasp. Voeg de amandelen en de geraspte appel toe aan de ui. Laat nog een minuutje bakken en laat afkoelen.
- Meng de verse geitenkaas, de geperste knoflookteentjes, de olie, de gehakte bieslook, het sap van een halve citroen en zwarte peper. Meng met het eerder gekookte mengsel.
- Wanneer het deeg klaar is, rol je het met een deegroller op licht met bloem bestoven bakpapier uit tot een grote rechthoek van ongeveer 7 mm dik.
- Verdeel de vulling over het gehele oppervlak. Rol het deeg in de lengte op en laat het 20 minuten rusten.
- Snijd de resulterende rol in de lengte door en verstrengel de twee strengen in elkaar, waarbij je ervoor zorgt dat de vulling aan de bovenkant duidelijk zichtbaar is.
- Bekleed een bakplaat/bakvorm met bakpapier en leg het babka brood erin.
- Dek af met een schone doek en laat 45 minuten rijzen op een tochtvrije plaats.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Los het eigeel op in 1 eetlepel water en bestrijk hiermee het hele oppervlak van het babkabrood.
- Verlaag de oven tot 180°C en bak gedurende 40 à 50 minuten, waarbij je erop let dat de bovenkant niet te snel bruin wordt.
- Laat afkoelen, en geniet!
Vind je dit een lekker recept?
Probeer het uit, en deel je foto’s op Instagram met de hashtag #pinkchefs