0
Stem
Op weg naar een zonnig seizoen met dit voorjaarsrecept van eendenborstfilet.
Een zoetzure saus bedekt het smakelijke vlees. De combinatie van zoet en…
Op weg naar een zonnig seizoen met dit voorjaarsrecept van eendenborstfilet.
Een zoetzure saus bedekt het smakelijke vlees. De combinatie van zoet en zuur contrasteert heerlijk met de frisse brunoise van rauwe Pink Lady® appels en frambozen, afgewerkt met arganolie en rozenwater. De scheuten rode andijvie completeren de compositie en geven een welkom bitter accent in deze vereniging van vruchten- en bloemensmaken.
Een gedurfde schotel, rijk aan reliëf, die zijn evenwicht vindt in de rijkdom van dit culinaire palet. Wat is er heerlijker om de komst van zonnige tijden te verwelkomen.
Ingrediënten
Voor de eendenborst:
- 1 en een halve eetl acaciahoning
- Zout en peper
- 3 eetl witte balsamico-azijn
- 1 eendenborstfilet
Voor de bijgerechten:
- 1 Pink Lady® appel
- 1 halve citroen
- 2 theel. acaciahoning
- 4 theel. rozenwater
- zout
- 2 eetl witte balsamico-azijn
- 3 rode andijvies
- 4 eetl arganolie
- 4 aren lange Java-peper
Voor de saus:
- 1 Pink Lady® appel
- 1 halve citroen
- 100 g verse frambozen
- 20 blad boter
- 100 ml water
- 1 eetl acaciahoning
- 1 sjalot
- Zout en peper
- 2 eetl witte balsamico-azijn
Voor de opmaak:
- fleur de sel
- 30 g frambozen
- enkele takjes bieslook
Fasen
Voor de eendenborst:
Voor de bijgerechten:
Voor de saus:
Voor de opmaak:
- Maak de eendenborstfilet schoon. Snij het vel kruislings in zonder in het vlees te snijden. Voeg wat zout en peper toe.
- Plaats de eendenborst in een koude koekenpan. Bak ongeveer 10 minuten op een matig vuur.
- Verwijder het overtollige vet en leg de eendenborst opzij.
- Blus de koekenpan met de balsamico-azijn en de honing op een zacht vuur. Leg de eendenborst terug in de koekenpan, besprenkel met de jus en laat het vlees nog 6 minuten zacht braden. Verwijder de pan van het vuur en laat de eendenborst op kamertemperatuur afkoelen.
- Schil de Pink Lady® appel, snij hem in blokjes en besprenkel met citroensap.
- Maak de andijvieblaadjes los.
- Stamp de lange Java-peper.
- Maak een emulsie van de olie, de azijn, het rozenwater, de honing, de peper en het zout. Bewaar een beetje saus voor de opmaak.
- Snij de Pink Lady® appel in kleine blokjes en besprenkel met een beetje citroensap.
- Snij de sjalot fijn.
- Braad de sjalot en de appelbrunoise in de boter en de honing gedurende 8 minuten goudbruin.
- Blus met de azijn. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de frambozen en het water toe en verwarm ongeveer 3 minuten op een zacht vuur.
- Mix en zeef om een gladde saus te verkrijgen.
- Snij de eendenborst in plakken van ongeveer 2,5 cm dik.
- Leg in elk bord 2 plakken en voeg een streep saus toe. Plaats de appelbrunoise en de andijvie, decoreer met enkele frambozen en wat bieslook en maak op smaak met fleur de sel, lange Java-peper en de resterende saus.
De Pink Lady® tip
Als u geen arganolie hebt, kunt u hazelnootolie gebruiken.
Vind je dit een lekker recept?
Probeer het uit, en deel je foto’s op Instagram met de hashtag #pinkchefs