Scrollez pour découvrir

Whoopie cake met appel

  • Makkelijk
  • 30 min
  • 10 min
  • 6 Porties

Ingrédients

  • De whoopiekoekjes met chocolade
    • 85 g de farine
    • 1 mespuntje de sel
    • 40 g de beurre à  température ambiante
    • 30 g de sucre en poudre
    • 1 zakje de sucre vanillé
    • 20 g d'oeuf battu
    • 1 kwart zakje de levure chimique
    • 1 halve theel de bicarbonate
    • 10 g de cacao non sucré
    • 85 ml de lait fermenté (lait ribot), ou yaourt liquide non sucré
  • De appelfondant
    • 1 pomme Pink Lady®
    • 1 halve gousse de vanille
    • 10 g de sucre glace
    • 1 eetl jus de citron
    • 125 g de mascarpone
  • De whoopiekoekjes
    • 85 g de farine
    • 1 mespuntje de sel
    • 1 kwart theel de poudre de vanille
    • 40 g de beurre à  température ambiante
    • 30 g de sucre en poudre
    • 1 zakje de sucre vanillé
    • 20 g d'oeuf battu
    • 1 kwart zakje de levure chimique
    • 1 halve theel de bicarbonate
    • 85 ml de lait fermenté (lait ribot), ou yaourt liquide non sucré
  • De gekruide banketbakkerscrème
    • 15 g de farine
    • 1 jaune d'oeuf
    • 40 ml de lait
    • 4 g de sucre en poudre
    • 20 g d'oeuf battu
    • 1 kwart theel de mélange pour pain d´épices
  • De gekaramelliseerde appels
    • 1 halve pomme Pink Lady®
    • 1 eetl jus de citron
    • 1 eetl de sucre en poudre

Étapes

Stap 1/5 : De whoopiekoekjes met chocolade

  • Verwarm de oven op 180 °C.
  • Meng de boter met de suiker, de vanillesuiker en het zout totdat het mengsel bleek wordt en voeg dan het ei toe.
  • Voeg de gefermenteerde melk toe en klop het mengsel.
  • Meng het meel, de gist, de bicarbonaat en de cacao en integreer dit geleidelijk in het vloeibare mengsel.
  • Verdeel kleine hoeveelheden deeg over een met bakpapier bedekte bakplaat.
  • Bak de koekjes in de oven op 180°C gedurende ongeveer 10 minuten en laat ze op een rooster afkoelen.

Stap 2/5 : De appelfondant

  • Schil de Pink Lady® appel, snij hem in blokjes en besprenkel met citroensap.
  • Snij het vanillestokje in tweeën en verzamel de vanillezaadjes.
  • Stoof de appels met de vanillezaadjes en een eetlepel water in een gesloten pan gedurende ongeveer 10 minuten. Verwijder na het stoven het deksel zodat het water kan verdampen.
  • Maal de appel in een mixer tot moes en laat hem afkoelen.
  • Verdun de mascarpone met de poedersuiker en een beetje afgekoelde appelmoes. Voeg langzaam de appelmoes toe om een redelijk stevige fondant te verkrijgen.
  • Bestrijk een chocoladekoekje met de appelfondant en bedek met een tweede koekje. Herhaal dit voor alle whoopie pies.

Stap 3/5 : De whoopiekoekjes

  • Verwarm de oven op 180 °C.
  • Meng de boter met de suiker, de vanillesuiker en het zout totdat het mengsel bleek wordt en voeg dan het ei toe.
  • Voeg de gefermenteerde melk of de yoghurt toe en klop het mengsel.
  • Meng het meel, de gist, de bicarbonaat en het vanillepoeder en integreer dit geleidelijk in het vloeibare mengsel.
  • Verdeel kleine hoeveelheden deeg over een met bakpapier bedekte bakplaat.
  • Bak de koekjes in de oven op 180°C gedurende ongeveer 10 minuten en laat ze op een rooster afkoelen.

Stap 4/5 : De gekruide banketbakkerscrème

  • Klop het meel met de suiker en de eieren.
  • Doe het mengsel in een steelpan samen met de kruidenmix voor kruidkoek.
  • Verwarm op een zacht vuur en voeg geleidelijk de melk toe onder voortdurend roeren. Haal de pan van het vuur zodra het mengsel kookt.
  • Giet de banketbakkerscrème in een kom en laat hem afkoelen. Zet de crème daarna ongeveer 2 uur in de koelkast.

Stap 5/5 : De gekaramelliseerde appels

  • Schil de Pink Lady® appel, snij hem in blokjes en besprenkel met citroensap.
  • Stoof de appels met een eetlepel water gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de suiker toe en zet het vuur hoger om de appels te karamelliseren onder voortdurend roeren. Zet het vuur uit zodra de appels ambergeel zijn.
  • Mix de appels en laat de moes van gekaramelliseerde appels afkoelen.
  • Roer de appelmoes en voeg geleidelijk een beetje banketbakkerscrème toe. De verkregen crème moet redelijk stevig zijn.
  • Bestrijk een whoopiekoekje met de crème van gekruide gekaramelliseerde appels en bedek met een tweede koekje. Herhaal dit voor alle whoopie pies.
De community in de keuken

Heb je dit recept geprobeerd? Stuur ons je foto’s; zodat we ze kunnen delen en je culinaire talenten in het zonnetje kunnen zetten! Maak deel uit van onze selectie en inspireer andere fijnproevers.

Mijn foto's verzenden

Ontdek de nieuwste recepten van het moment