Bestuivende insecten, waaronder bijen, zijn essentieel voor de bevruchting van de appelbloesem en de transformatie in de vrucht.
Bestuiving is dus een cruciale factor voor het verkrijgen van een oogst van hoge kwaliteit!
De rol van
bestuivende
insecten
Bestuivers zijn belangrijke bondgenoten in de boomgaard: hun aanwezigheid heeft een positieve invloed op de algemene kwaliteit van het fruit – het gewicht, de vorm, het aantal zaden, enzovoort.
Bijen gaan van boom naar boom om nectar en stuifmeel te verzamelen. De bloei- en bestuivingsperiode is erg kort, tussen de 2 en de 10 dagen!
75% van het fruit en de groenten die we eten is afhankelijk van bestuiving.
(bron: IPBES).
Het
Bee Pink®
programma
Het Bee Pink®-programma is er voor alle Pink Lady®-telers. Het is ontworpen om de toepassing van ‘best practices’ aan te moedigen om bestuivende insecten te beschermen. Het programma bestaat onder andere uit een technische gids en een trainingsprogramma.
Bee Pink® is het resultaat van rigoureus onderzoek en discussies met experts uit de wereld van landbouw en bijenteelt.
Doel: Ervoor zorgen dat 100% van de Pink Lady®-producenten partner zijn van of betrokken zijn bij het Bee Pink®-programma.
Bijen
en andere
bestuivers
Er zijn tussen de 20.000 en 25.000 soorten bijen in de wereld en die hebben een aantal dingen gemeen: ze bezoeken bloemen, verzamelen nectar en stuifmeel en zijn uitstekende bestuivers.
In onze boomgaarden komen met name deze twee soorten voor: de Apis mellifera (honingbij) en de Osmia cornuta (metselbij). Maar ook andere insecten spelen een rol bij de bestuiving.
De wilde bijen
in de boomgaard
beschermen
Om wilde bestuivers aan te trekken, volstaan rijen appelbomen niet: Pink Lady®-telers zien het landschap als een ecosysteem dat bestuivers het hele jaar door kan beschermen en hen beschutting en voedsel kan bieden.
Honingbijen
introduceren
in de boomgaard
Onze telers werken samen met bijenhouders die bijenkorven in de boomgaarden plaatsen tijdens het bloeiseizoen.
Honingbijen en wilde bijen vullen elkaar aan doordat ze er anders uitzien en ander gedrag vertonen. Ze worden gestimuleerd door elkaars gezelschap en gaan daardoor meer bloemen bezoeken, op een grotere afstand, en beter bestuiven.
in de boomgaardOntdek het belang van biodiversiteit